Dag ????? Plus 1 en 2
Door: Ailje
Blijf op de hoogte en volg Ailje en Henriette
31 Maart 2018 | Jordanië, Amman
Donderdag was onze laatste dag bij Hineni, tegelijk ook de drukste.
We waren deze ochtend met maar liefst 9!!! Nederlandse vrijwilligers. Naast de 5 waarmee we de hele week al gewerkt hadden meldde zich nog een echtpaar aan de poort. Dit echtpaar wilde een dag meehelpen om te ervaren of het iets was om volgend jaar voor langere tijd te doen.
Benjamin was er ook al op tijd en we begonnen gezamenlijk buiten het restaurant met koffie en brood met tzjatzjoeka, dit is een eiergerecht met tomaten uit de oven. Na dit late ontbijt vroeg Benjamin wel om de tafel goed schoon te maken ivm zuurdesem, dit mocht het Pesach koshere restaurant natuurlijk niet meer in.
Toen was het nog even overleg aangaande de taakverdeling en de verdeling van de vrijwilligers. Er waren nl 3 mensen die wat Russisch spraken en aangezien er zich een groot aantal Russen onder de vaste clientèle van Hineni bevindt leek het ons handig deze mensen in te zetten op plekken waar verwarring zou kunnen ontstaan. De bezoekers zijn nl.veelal mensen die aan vaste patronen gewend zijn en omdat er veel mensen verwacht werden hadden we wat gewijzigd in de opstelling, tevens moesten ze nog naar de bovenverdieping om hun Pesach pakket op te halen.
Ondertussen begon Zoar, de kok al een beetje te jagen dat we moesten beginnen met het inpakken van de tassen met maaltijden die meegegeven zouden worden. We hadden in de diverse koelingen nl 400 maaltijden in de bekende bakjes klaarstaan, dit aantal moest teruggebracht worden naar 100 tasjes met 4 maaltijden. Wij Nederlanders bezinnen natuurlijk altijd voor we beginnen dus na een bezinningsbijeenkomst van een minuut hadden we in 24 minuten deze klus geklaard en zouden we weer aan de koffie kunnen.
Nu waren we al gewaarschuwd door Benjamin dat op dit soort dagen de mensen erg onrustig en opgejaagd zijn. Dit omdat alles anders is en ook omdat mensen bang zijn dat ze iets missen. Met het oog op het laatste had zich om half 12 al een behoorlijke groep mensen in het restaurant verzameld en we besloten dan ook maar te beginnen met maaltijden te serveren en uit te delen.
Henriette stond als een rots in de branding maaltijden op te scheppen en aan de mensen te overhandigen, af en toe naar achter roepend als er iets op was of als er voor de balie eten op de vloer viel wat opgeruimd moest worden. Ze had daarbij Ineke aan haar zijde, een van de nieuwelingen die op deze dag wel met haar neus in de boter viel. In het restaurant waren ook een paar van ons om op te ruimen. Boven waren een paar om te helpen met de uitgifte van de Pesach tasjes en Marinel begeleidde mensen die niet zo goed ter been waren tussen boven en beneden. Doordat ze wat Russisch sprak viel haar nog wel eens een omhelzing ten deel. Ze liep te glimmen en te glunderen, ze had de tijd van haar leven.
Nadat er opgeruimd was namen Henriette en ik al snel afscheid omdat we nog een afspraak bij LiA hadden met Sharon en Tineke die het EB project runnen om hen een symbolische cheque te overhandigen.
Na de blog van Henriette " een nieuw project " hebben al verschillende lezers een gift overgemaakt. Dit was precies op tijd want de bodem van de pot is in zicht. God voorziet opnieuw op tijd! Mocht u overwegen dit project te gaan steunen maar eerst meer te willen weten kunt u de blog lezen of contact met ons opnemen. Giften graag ovv EB project.
Vrijdag hadden we een ontspannen dag aan de Dode Zee, met Maria en Margreet,
twee Nederlandse vrouwen die hier wonen, werken en studeren en elkaar niet maar ons wel kenden , hebben we daar een leuke dag gehad.De taxirit door de bergen en dorpen ten oosten van Jeruzalem was indrukwekkend, diepe kloven en bergen met mooie vergezichten wisselden elkaar af.
De avond hebben we doorgebracht bij Peter en Tineke die een Sedermaaltijd organiseerden voor vrienden. De Joodse seder is een avondvullende maaltijd waarbij aan de hand van een vaste orde de uittocht uit Egypte herdacht wordt. De messiaanse joden volgen hierbij een aangepaste orde van dienst waarin lijnen doorgetrokken worden naar Jezus de Messias. Een leerzame en gezellige avond.
Vandaag een rustige dag voordat we morgen aan een lange en drukke dag in Jeruzalem beginnen. We worden morgen rond 6 uur in de ochtend!!!in de graftuin verwacht. Om half 7 begint de eerste paasviering die door ongeveer 1700 mensen bezocht gaat worden. Om half 10 volgt er dan nog een die door nog eens 1000 mensen gevierd wordt. We kijken er naar uit! Volgens mij kun je de dienst live mee beleven via www.kkcj.org.
Shalom, Salam,
Henriette en Ailje.
31 Maart 2018 - 21:15
Sjoerd:
Een heel verhaal, maar onderhoudend verteld, Ailje! Jullie genieten toch steeds weer, ondanks
dat jullie er al zo vaak geweest zijn; heel mooi. Ik ben benieuwd hoe jullie de paasdagen ervaren met zoveel mensen! Gezegende paasdagen gewenst!