Dag 5 en 6
Door: Jan en Ailje
Blijf op de hoogte en volg Ailje en Henriette
14 Maart 2018 | Israel, Jeruzalem
Beste vrienden, familie, bekenden en overige wereldbewoners. Na twee dagen klussen bij het huis van Love into Action hierbij weer een update van de verrichtingen van Ailje en Jan. Gisteren morgen met de auto van onze vriendin Tineke, die we mogen lenen, weer naar het werk. Eerst nog twee jongens ophalen van de houtwerkplaats van Peter en Rijo die daar ook werkzaam is. Onze dag was weer gevuld met schuren, gronden, aflakken en soms eerst repareren. 'S avond mogen we bij Tineke eten waarvoor we haar zeer erkentelijk zijn. Daarna gingen we weer terug naar ons gastenhuis bij Jemima. We moesten eerst nog even tanken en daar had Jan zijn eerste mindere ervaring, bij hoge nood moet je soms wat. Gelukkig was er een wc bij het tankstation, maar hou je vast ik hoop dat je een sterke maag heb. Ten eerste lieslaarzen verplicht, dan maar te zwijgen over de neusklem en oogkleppen die hard nodig waren, maar ja als je nodig moet worden zelfs rauwe bonen zoet. Daarnaast had Jan al twee dagen geen telefoon, hij was zijn password vergeten en als je dan gewoon blijf proberen blokkeert hij vanzelf en kan je niets meer. (Hoe was dat ook al weer over die ezel....) Dus dan maar als laatste redmiddel naar de iPhone winkel maar helaas na een uur was het hun ook niet gelukt, het advies: koop een nIeuwe. Ondertussen moesten we ook nog naar een schoenwinkel want Jan zijn werkschoenen waren kapot. Gezocht: de goedkoopste werkschoenen, ze kosten dus toch 150 sjekel. (Google even voor de koers) Daarna terug naar huis. Begin dag 6 was gelijk dag 5. We hebben weer heerlijk geklust. Ailje wilde nog wat blijvends nalaten door twee raampjes mooi blauw te verven (de enige twee blauwe binnen) Vandaag ook geleerd dat afplakken meer werk geeft dan niet afplakken, want als de stuc meekomt met het wegtrekken van de afplakband schiet dat niet op. Maar ja, lossen we ook wel weer op. Na het eten hebben we de dochter van Tineke, Mirvat, thuisgebracht. Het is verrassend dat Ailje met deze bus dwars door alle straten rijdt en op plek van bestemming aan komt. Maar vanavond ging het dan toch even mis, we kwamen ongeveer vast te zitten in de nauwe, kleine straten van Beit Jalla. De weg naar Jemima waren we even kwijt, maar Ailje is niet voor een gat gevangen zodat we na meerdere keren: links, recht en rechtdoor weer veilig thuiskwamen.
We waren nog net op tijd om Ramszi en Amir te ontvangen, Amir is een werknemer van Peter in de olijfhout workshop en Ramszi is helaas een ex werknemer. Door teruglopende donaties en een ongunstige wisselkoers komen organisaties als LiA in zwaar financieel weer. Vorig jaar had men hier nog 5 sjekel voor iedere gedoneerde euro, nu nog maar 4, dus hierdoor alleen al mist men hier 20 % aan inkomsten.
Het was een leuk weerzien met Ramszi, je merkt aan alles dat mensen het waarderen dat je terugkomt en hen opzoekt en informeert hoe het met hen gaat. Hij heeft nu af en toe een dag werk, maar geen vast inkomen, hij beklaagt zich niet, maar je merkt wel dat hij in een moeilijke situatie zit.
Hartelijke groet, van Ailje en Jan
15 Maart 2018 - 19:02
Sjoerd:
Fijn dat jullie twee dagen zo lekker geklust hebben! Daar ben je eigenlijk voor, toch? Daarnaast ook mooi hoe jullie (Jan) vertellen wat je verder meemaakt. Zo kunnen we ons een beetje voorstellen wat je zoal op een dag doet. Zegen op jullie werk en veel plezier!